Automate your Marketing
with Womplify




 
adyani ameer's fotopage

By: adyani ameer

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 1-Oct-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Salam Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin

 
 
 
View all 4 photos...


Thursday, 7-Aug-2008 04:28 Email | Share | | Bookmark
Nasi Ayam n Chocolate Cake

 
 
 





Nasi ayam, our favourite..buat tuk dinner malam semalam.. mama mmg suka kalau yg cepat n simple mcm nih..

Preparation time : 30 minutes
Cooking time : 45 minutes ~ 1 hour

Sup ayam;
bawang putih, ketuk
halia, hiris
ayam
air, dilebihkan tuk masak nasi, kicap n sos cili
sup bunjut
kiub ayam, optional

Nasi;
2 cawan beras
2 cawan sup ayam
daun pandan
halia, hiris
garam
sedikit kunyit, optional
butter, last

Bahan perap ayam;
kicap
sos tiram
madu
lada hitam

Sos cili;
4 cili merah
2 bawang putih
3 cm halia
1 1/2 sudu besar jus limau kasturi@ lemon
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
5 sudu besar sup ayam


1. Mula2 sediakan sup ayam. Tumiskan bawang putih n halia. masukkan ayam, air, sup bunjut n kiub ayam. Biarkan mendidih dan sehingga ayam masak.
2. Basuh beras dan masukkan sup ayam, halia, daun pandan, garam n kunyit. masak seperti biasa. Bila nasi dh masak, gaulkan dengan sedikit butter.
3. Perap ayam. keluarkan ayam dari sup td dan perap dengan bahan perap selama 30 minit. grillkan ayam selama 20 minit.
4. Sos kicap. ambil kicap lebihan perap td dan campurkan dengan sedikit sup ayam.
5. Sos cili. Blendkan sume bahan sos cili.
6. Hidangkan bersama salad kegemaran, timun dan tomato.











Dessert pelengkap dinner semalam..saja try recipe baru turn out moist n hubby suka rasa choc campur2 walnut tu

Preparation time : 15 minutes
Cooking time : 45 minutes


2 cawan gula halus
1 3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bicarbonat soda
1/2 sudu kecil garam
2 biji telur, M
1 cawan fresh milk
1/2 cawan minyak
2 sudu kecil esen vanilla
1 cawan air mendidih, last

Choc sauce @ glaze;
3 sudu besar susu pekat
1/4 cawan serbuk koko
2 sudu besar butter
2 sudu besar fresh milk


1. Panaskan oven pada suhu 170 degree celcius.
2. Masukkan gula n garam dalam bowl. Ayak tepung, koko, baking powder n bicarbonat ke dlm bowl tadi. Gaul rata.
3. Dalam bekas lain, whisk telur, milk, minyak, n esen vanilla. Masukkan dalam adunan tepung td dan kacau rata. Last, masukkan air mendidih n gently fold until just combined. do not overbeat.
4. Bakar selama 45 minit atau sehinnga masak. Sejukkan kek.
5. Untuk choc sauce, campurkan sume bahan dan masak secara double-boiler. tuang atas kek yg telah disejukkan td. Hias mengikut kegemaran. Lebih sedap kalau disejukkan dulu sblm hidang.



Enjoy cooking!


Tuesday, 5-Aug-2008 11:48 Email | Share | | Bookmark
Katsuo Bushi Onigiri

 





Buat rice ball ni tuk lunch adam...cepat and oishiii

Preparation time : 10 minutes
Cooking time : 10 minutes


1/2 cawan beras jepun
1/2 cawan air
1 peket kecil katsuo bushi
4 sudu besar kicap cair
nori @ seaweed

1. Cuci beras n masak seperti biasa.
2. Gaulkan nasi td dengan katsuo bushi dan kicap cair. Basahkan tangan ckit supaya nasi x melekat pd tangan. Buatkan bentuk ikut kegemaran dan balut dengan nori.


Enjoy cooking!



Tuesday, 5-Aug-2008 05:02 Email | Share | | Bookmark
Grilled Pizza Fingers

 
 




Ini menu breakfast ujung minggu yang lalu..nama je nampak ganas tp resepinye simple, mudah n cepat

Preparation time : 10 minutes
Cooking times : 5 ~ 10 minutes

mayonis
tomato sauce

sausages
slices cheese/ grated mozzarella cheese
dried oregano
slices bread



1. Toastkan roti sebelah sahaja.
2. Sapukan mayonis n tomato sauce pada bahagian yg blum di toast. Letak topping seperti sausages or other desired topping spt pepperoni, sayuran, nenas etc. taburkan sedikit dried oregano n cheese.
3. Seterusnya, boleh la grilled for another 2 ~ 3 minutes, or until cheese has melted. Cut into fingers and serve.


Oleh sebab roti kat sini saiz nye besar2, so nampak tebal ckit.. stok cheese pn dh abih, tggl 2 keping cheese je..tu yg ada buh mayonis plk apa2pn yg penting cepat n sedap
selamat mencuba !


Monday, 4-Aug-2008 09:02 Email | Share | | Bookmark
Hanabi @ Takarazuka

 
 
 
View all 8 photos...


Petang sabtu, 02/08/08 kami ke Takarazuka untuk menyaksikan 'hanabi' @pn bunga api. Tema kali ini, 'Dream adventure of Fireworks' bermula dr pukul 7:45 malam hingga 8:30 malam tp oleh sebab xnk bersesak dgn org ramai, kami bertolak ke sana lepas asar awal ckit lgpun panas duk dlm rumah je tempatnya x la jauh sangat, around 5 lebih dh sampai sana..kami ingat kami je awal, org jepun pn sama jgak dtg awal..bukan apa, nk kna booking tempat yg best2 ckit.. . sementara nk menunggu pukul 7:45 malam tu..lama tu..sempatla beli dulu donuts @ mister donut..adam pn x saba nk 'ngap' apple pie..favourite dia la tu..n some okashi..nasib la adam pn mood dia baik..x mengamuk2 tggu lama2.. good boy ..at last, sampaila bunga api nye diletupkan..adam ni bkn bleh terkejut2..berpeluk sakan la dia dgn mama n nangis ckit2..kt ujung2 tu dia tgk jugak tp dr pandangan sisi je adam ni la first time dia tgk 'bunga api'.. kuat ye bunyi dia .lain kali, ada peluang kita tgk lagi ek









[<<  <  [1]  2  3  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016 | Powered by Womplify

ns4008464.ip-198-27-69.net